Search
Close this search box.

Пројекат „Енергетска ефикасност“

Пројекат „Енергетска ефикасност“

 

Пројекат „Енергетска ефикасност“ је најбољи пројекат који се реализује у сарадњи са ЕУ. Кроз тај пројекат, који проводи Министарство урбанизма и грађевинарства Републике Српске, обновљени су и реновирани многи друштвени објекти, прије свега у области школства и здравства.

Из тог пројекта у Фочи је комплетно реновирана Универзитетска болница и то је највећа инвестиција у тој здравственој установи од њене изградње до данас, а отворена је 1958. године.

Сви болнички павиљони су добили нове кровове, добили су топле фасаде, замијењени су прозори и врата, дограђене су нове операционе сале, измијењен је систем централног гријања, тако да се Болница грије обновљивим био енергентом. Услови за боравак пацијената, као и за рад здравствених радника су неупоредиво бољи.

Други пројекат из тог програма реализује се на Медицинском факултету.

Та високошколска установа, која је најбољи и најперспективнији факултет Универзитета Источно Сарајево, због повећаног броја студената и отварања студијског програма на Енглеском језику, проширује пословни простор – надограђује један спрат и рјешава досадашњи проблем равног крова. Кроз пројекат енергетске ефикасности , чија је реализација у току, зграда Медицинског факултета ће бити „утопљена“ јер ће на објекту бити замијењен кров, фасада, прозори, врата а нови пословни простор омогућиће тој установи да обавља своју дјелатност онако како су и планирали.

Трећи, такође, веома важан пројекат, је реконструкција ОШ Свети Сава.

Ријеч је о највећој основној школи у нашој општини, која је изграђена 1958. и једна је од најстаријих школа у Републици Српској.

Школа ће кроз овај пројекат добити нови кров, топлу фасаду, прозоре и врата.

Прошле године Школа је захваљујући пројекту Владе Јапана, замијенила мокре чворове и подове, тако да ће када пројекат буде завршен, ОШ Св. Сава, имати љепши изглед и бити функционалнија на радост ученика, наставника и свих запослених у тој установи.

Општина Фоча треба и даље бити активна у овом Пројекту, јер има још друштвених објаката којима је ова врста заштите неопходна.

Поделите: