Search
Close this search box.

Општина, Каритас и “Мраз” потписали споразум о запошљавању 30 радника

У Фочи је данас потписан споразум, вриједан око 275 хиљада марака, између општине, швајцарског Каритаса и текстилног предузећа „Мраз“ са Пала о заједничком финансирању шестомјесечне обуке и набавке нове опреме за 30 нових радника у фочанском погону ове фирме.

Учешће послодавца је око 170 хиљада, Каритаса око 80 хиљада, а општине нешто више од 20.000 КМ.

Фирма „Мраз“ са Пала запошљава укупно 220 радника, од чега у Фочи 60, а овим споразумом број радника повећаће се на 90.

Директор и сувласник фирме „Мраз“ Младен Ковачевић каже да су, упркос тешким околностима за текстилну индустрију и привреду уопште, узрокованим епидемијом вируса корона, успјели да на инцијативу општине Фоча, а у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске и „Каритасом“, понуде обуку и запошљавање за нових 30 радника.

„Програм обуке трајаће шест мјесци и сваком од кандидата пружиће се могућност да савлада нове вјештине прилагођене новом тржишту рада, а циљ нам је да сви они заснују трајни радни однос у нашој фирми. Сматрамо да инвестирањем у људске ресусре, кроз овај партнерски пројекат, стварамо велики друштвени допринос и да је ово једини исправан пут у стварању нових реалних вриједности“, рекао је Ковачевић.

Он је додао да на евиденцији Завода за запошљавање у Фочи располажу базом од 45 кандидата, те да ће им свима пружити шансу за запослење.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић појаснио је да општина учествује у финансирању превоза за раднике и закупнине погона у насељу Велечево за шестомјесечни период.

„Направили смо партнерски однос, тако да ћемо заједноса Каритасом и фирмом „Мраз“ модернизовати тај погон и створити услове да се можда и даље шире у смислу отварања нових радних мјеста. Такође, желим да истакнем да ћемо и у наредном периоду пробати да у сарадњи и са другим организацијама и домаћим провредницима и свим људима који у Фочи желе да отворе погоне и радна мјеста створимо овакав вид сарадње“, навео је Вукадиновић.

Директор Каритаса Швајцарске за БиХ Данијел Бронкал рекао је да је овај споразум дио пројекта „Социо-економска одрживост и подршка локалном становништву Горње-дринске регије 2019-2023“, који ова организације спроводи у Фочи и још шест општина у овој регији.

„Осим овог споразума, наставићемо да помажемо грантовима за мала предузећа у Фочи и шест осталих општина. Подржаћемо мала предузећа, домаћинства, а наша циљана категорија су угрожене групе становништва“, рекао је Бронкал.

Он је додао да су донатори њиховог пројекта Влада Швајцарске, Медикор фондација и Влада Лихтенштајна.

Поделите: