Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – КООРДИНАЦИОНИ САСТАНАК СЛУЖБИ СПАШАВАЊА

Финансира Европска унија



Европска  унија  наставља подршку у  јачању капацитета служби спашавања у Општинама Фоча  и  Плужине

Општине Фоча (БиХ) и  Плужине  (Црна Гора)  су у сриједу 03.02.2021.године, у оквиру пројекта ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” подржаног од стране Европске уније, организовале пети  по реду координациони састанак за припаднике својих служби спашавања (цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења, служби заштите и спашавања, ГСС-а). На састанку  се дискутовало о  начин организације и израда сценарија за заједничке вјежбе спашавања које су планиране да се одрже на 4  туристичке  локације  у општинама  Маглић  врх, Пивско језеро, кањон ријеке Хрчавке и Таре.

Кроз разговор и активну дискусију са представницима Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Директоратом  за ванредне ситуације Црне Горе, представници служби спашавања су детаљније упознати са начинима и методама организације  вјежби  спашавања на поменутим локацијама, у складу са важећим прописима обје државе.

У наредном периоду планирани су обиласци локалитета за организацију вјежби, како би вође група (представници служби спашавања) припремили  приједлог  сценарија, који ће се уврстили у елаборате на основу којих ће се организовати сваки сегмент  вјежби  спашавања. Након израде елабората биће прецизирани и термини, као и сценарији по којима ће се одржавати  вјежбе  спашавања у  Плужинама  и Фочи. Представници Републичке  управе  цивилне заштите  РС као и  Директората  за ванредне ситуације Црне Горе изразили су  задовољство  и интересовање  да у потпуности пруже своју помоћ како би се вјежбе спашавања организовале на што  квалитетнији  и успјешнији начин.

Координациони састанак се одржао у просторијама Центра за културу и информисање у Фочи, док је представник Директората за ванредне ситуцаије Црне Горе састанак пратио  путем видео линка.

Састанак је организован у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)”  који спроводе општине Плужине (ЦГ) и Фоча (БиХ) у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча, а финансира га Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора. Циљ пројекта је развој и промоција прекограничног подручја ове двије општине, као јединствене туристичке дестинације за активни туризам.

Реализација пројекта је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

 

 

За више информација, молимо контактирајте:

Оливера Елез, Општина Фоча

Е-маил : privreda@opstinafoca.rs.ba

Пројекат проводе:

Општина Плужине

Лазара Сочице бб,

81435 , Плужине, Црна Гора

Телефон : + 382 40 271 103

Фаx : + 382 40 271 103

Емаил : opstauprava@pluzine.me

Општина Фоча

Краља Петра И  бб

73 300 Фоча, Босна  и  Херцеговина

Телефон:  + 387 58 210-134

Фаx:  + 387 58 210-097

Емаил : nacelnik@opstinafoca.rs.ba






Поделите: