Search
Close this search box.

Усвојен буџет за 2021.

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас буџет за 2021. годину, којим су укупни приходи општине планирани у износу од 12 милиона марака.

У односу на прошлогодишње приходе, ове године буџет је мањи за 2.770.000 КМ или за 20 одсто, али је разлика толика углавном због кредитног задужења из прошле године.

Порески приходи су пројектовани у висини од 7.585.000, непорески 2.615.000, а преосталих 1.800.000 КМ су грантови, трансфери и примици.

Извршна власт и одборници у расправи су оцијенили да је план буџета реална слика тешке финансијске године узроковане епидемијом вируса корона.

Како су истакли одборници, за плате, социјална давања и отплату кредита планирано је да се издвоји око 7,5 милиона, тако да мало средстава остаје за остале потребе грађана и нове инвестиције.

Начелник Одјељења за финансије Драган Ивановић у обраћању одборницима навео је да је током електронске јавне расправе пристигло свега десетак коментара и сугестија, те да у односу на нацрт у приједлогу буџета није било већих измјена.

Он је навео да су на препоруку Министарства финансија Српске смањени планирани приходи од ПДВ-а, па је предвиђено да ће се у општинску касу ове године слити, на основу коефицијента општине Фоча за расподјелу ПДВ-а, 6,5 милиона марака.

Већих измјена, у односу на нацрт, није било ни на расходовној страни, а Ивановић је издвојио да је на приједлог начелника општине повећан грант Дому здравља за 10 хиљада КМ, а грант политичким партијама је са 50 смањен на 30 хиљада.

Начелник општине Милан Вукадиновић оцијенио је да се планирању буџета приступило веома опрезно са опредјељењем да се у овој години врати што више дуга, без нових задуживања.

Он је изразио наду да ће извршна власт успјети да обезбиједи и екстерна средства за веће инвестиције на чијем се прибављању интензивно ради.

 

Поделите: