Search
Close this search box.

Ускоро обнова електромреже

За раскресивање далековода и обнову електромреже у Фочи у овој години биће издвојено око 400.000 марака, договорено је на састанку начелника општине Фоча са представницима предузећа „Електродистрибуција“ Пале и ШГ „Маглић“. Циљ је побољшање квалитета у испоруци струје становништву, као и повећање квалитета преноса електричне енергије.

На подручју Фоче простире се око хиљаду километара електромреже коју одржава ТЈ Електродистрибуције, од чега је више од половине у руралним дијеловима општине. Електромрежа у тим подручјима јако је запуштена и неприступачна. Проблем је најизраженији током зимског периода, када мјештани фочанских села, због сњежних падавина, данима остају без струје, а електричари због неприступачног терена и зараслих далековода нису у могућности да благовремено реагују. Хаварије на електромрежи биљеже се и приликом готово сваког јачег невремена, без обзира на годишње доба.

Због тога су у локалној управи одлучили да приступе рјешавању горућег проблема. Рјешење је у инвестиционом подухвату.

-Договорили смо се да се у наредном периоду издвоје значајнија средства, како за раскресивање далековода, тако и у електроенергетску инфраструктуру-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Подршку ревитализацији електромреже пружиће и ШГ „Маглић“ Фоча.

-То подразумијева да помогнемо приликом раскресивања електроводова, посебно у руралним подручјима, гдје живи становништво и гдје је струја основа живота-каже директор газдинства, Споменко Стојановић.

Редовно и квалитетно снабдијевање потрошача електричном енергијом приориотет је за предузеће „Електродистрибуција“ Пале. Заједно са општином настојаће да октлоне потешкоће на кључним тачкама у овој локалној заједници. У овој години издвојиће се око 400.000 хиљада марака за раскресивање далековода и обнову електромреже. На томе се неће стати, каже директор Електродистрибуције Пале, Ацо Станишић.

-Наш дугорочни план предвиђа да у наредне четири године обновимо добар дио нисконапонске мреже и далеководе. Приотитет ће имати далеководи Тјентиште, затим далеководи који напајају рафтин кампове, Заваит и друга фочанска села. Углавном, сва кључна чворишта биће ријешена-истакао је Станишић.

Локална управа настојаће да у Фочи обезбиједи и алтернативне изворе напајања струјом. У сарадњи са Електропривредом РС и Електропреносом БиХ, радиће се на обезбјеђивању двосмјерног напајања Фоче електричном енергијом.

Поделите: