Search
Close this search box.

Састанак три нивоа власти: Обећана поправка путне мреже у Фочи

На састанку представника сва три нивоа власти- локалне управе, министарстава Владе Српске и Савјета министара БиХ, у Фочи је данас догoворено да је потребно што прије кренути у реконструкцију регионалног пута према Челебићима, који даље води ка Пљевљима у Црној Гори, а разговарало се и о потреби убрзања најављене модернизације магистрала према Шћепан Пољу и Тјентишту.

Састанку, који је иницирао начелник Фоче Милан Вукадиновић, присуствовала су три министра из Владе Српске- саобраћаја, туризма и привреде, Недељко Ћорић, Сузана Гашић и Вјекослав Петричевић, представници Министартва комуникација и транспорта БиХ, народни посланик Споменко Стојановић, те представници “Путева Српске“, Правобранилаштва и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе.

Начелник Вукадиновић изјавио је након састанка да је захтјев општине да се поправе сви магистрални и регионални путеви на подручју ове општине, који су у изузетно лошем стању, те да од Министарства саобраћаја и веза очекују конкретне кораке.

“Министар саобраћаја и веза је већ задужио “Путеве Српске” да направе калкулације трошкова више варијанти реконструкције регионалног пута према Челебићима да би се видјело колико се може очекивати ове године. Општина ће помоћи, такође и Шумско газдинство “Маглић”, а и нови рудник на Челебићима је изразио жељу да партиципира у реконструкцији тог пута”, рекао је Вукадиновић.

Министар саобраћаја Недељко Ћорић је навео да је регионални правац према Челебићима изузетно важан не само за локално становништво, већ и за привредни развој, јер се на том подручју ускоро отвара рудник олова и цинка.

“Агилношћу начелника Фоче Милана Вукадиновића, залагањем њега и његових сарадника мислим да ћемо промијенити приоритете и покушаћемо да дефинишемо прво који је то оквир новца који је неопходан за санацију тог регионалног пута. Видјећемо шта је трајно, шта неко краткорочно рјешење, изаћи ћемо са конкретним рјешењима и кренућемо да радимо”, рекао је Ћорић.

Он је навео да је Министарство транспорта и комуникација БиХ обезбиједило средства за изградњу моста на ријеци Тари на магистралном путу Фоча-Шћепан Поље, а да ће се на заједничкој конференцији министара дефинисати финансијска динамика изградње тог пута који је, како је напоменуо Ћорић, један од приоритета, не само за БиХ, већ за читав регион.

Тај путни правац тренутно је једва проходан за путничка возила, док је забрањено саобраћање теретних возила.

Ћорић је рекао да ће се до изградње новог пута, та дионица одржавати у мјери колико је то могуће.

“Ми бисмо најсретнији били да можемо то привести намјени и ставити у најбољу могућу функционалност, али сада да улажемо десетине милиона марака, а упоредо с тим радимо експропријацију и припремамо изградњу нове дионице мислим да је то бесмислено. Ставићемо је у техничку фазу опремљености да саобраћај може да се одвија у складу са режимом који је министарство већ прописало и није реално да ћемо ту допустити теретни саопбраћај,  због објективних разлога на тој дионици, а мислимо и да то није неопходно.  Тај теретни саобраћај нас је и довео до стања које имамо на том путу”, рекао је Ћорић.

За градњу новог пута према Тјентишту, који ће се наслањати на пут према Шћепан Пољу, а за шта је већ обезбијеђен дио средстава од Владе Србије, Ћорић је навео да би радови могли кренути 2022. године, што је било условљено почетком градње Хидроелектране “Бук Бијела”.

Након састанка, министри су са руководством општине обишли путне дионице према Челебићима и Шћепан Пољу.

Магистрални и регионални путеви на подручју општине Фоча, чије одржавање је у надлежности републичких органа, деценијама су у изузетно лошем стању.

Протекле зиме стање се додатно погоршало посебно на магистралном правцу Фоча-Шћепан Поље, према Никшићу, гдје су клизишта на неколико мјеста однијела коловоз према Дрини, као и на регионалном путу Фоча-Челебићи према Пљевљима у Црној Гори.

У марту ове године, мјештани Челебића, Заваита и Мештревца одржали су протест због изузетно лошег стања ове путне комуникације од које зависи њихов опстанак.

Они су тада истакли да је дугогодишњом небригом надлежних републичких органа овај регионални правац дужине око 50 километара, од чега је већим дијелом макадам, доведен у готово непроходно стање и поред чињенице да се са тог подручја извлачи огромно шумско благо.

Иницијативу за реконструкцију пута, тачније за његово асфалтирање, упутити су на више адреса, како надлежним републичким органима, тако и општини Фоча.

Поделите: