Search
Close this search box.

СО Фоча: Министарство да преиспита концесију за МХЕ „Бјелава“

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су на данашњој посебној сједници закључак којим су позвали надлежна министарства и Комисију за концесије Републике Српске да, у складу са Декларацијом о заштити ријека, а посебно имајући у виду могућност угрожености градског водовода, детаљно анализирају и преиспитају уговор о концесији за градњу малих електрана у сливу ријеке Бјелаве из октобра 2019, као и анкес један уговора из јануара ове године.

У закључку је наведено да при анализи и преиспитивању треба имати у виду чињеницу да се планирана Мала хидроелектрана „Бјелава“ и њен цјевовод налазе непосредно уз главни водовод који Фочу напаја водом и да се са њим укршта.

„Приоритет општине Фоча је сигурно снабдијевање грађана водом за пиће са новоизграђеног примарног водовода са изворишта „Лучка врела“ и „Чесме“ и да изградња ове МХЕ ни на који начин не смије угрозити снабдијевање грађана водом за пиће. С обзиром да је изградња МХЕ „Бјелава“ изазвала мноштво негодовања и бурних реакција, како становништва општине Фоча, тако и невладиних организација и удружења, сматрамо да надлежна министарства морају укључивати ова лица као странке у поступке који слиједе ради прибављања потребне документације за изградњу МХЕ „Бјелава“, стоји у закључку.

Скупштина општине је, овим закључком, наложила органима јединица локалне управе да обуставе евентуално давање сагласности и одобрења инвеститору за постављање транспортних цјевовода за МХЕ „Бјелава“ на јавном земљишту до извршене анализе и преиспитивања уговора о концесији.

Фочански парламент је затражио од надлежног министарства да обавеже инвеститора да изради адекватну студију утицаја на животну средину са посебно обрађеним утицајем на снабдијевање општине питком водом.

У закључку је наглашено да СО Фоча и извршна власт подржавају све инвестиције  које  су у складу са законским прописима, а да као стратешки фокус у наредном периоду истичу бољу искоришћеност хидропотенцијала уз могућност запошљавања већег броја радника са подручја општине.

Начелник општине Милан Вукадиновић је у изјави медијима рекао да ће закључци бити упућени надлежним министарствима од којих очекују одговор.

Он је напоменуо да питање малих хидроелектрана треба одвојити од питања градње великих хидроелектрана на Дрини, које су, како је рекао, стратешки пројекти од животног значаја за Фочу, Српску и БиХ.

Јован Дракул, предсједник Удружења грађана „Бјелава“, на чију инцијативу је ова проблематика уврштена у дневни ред Скупштине, изразио је задовољство усвојеним закључцима.

„Надамо се да ће министарство уважити ове захтјеве и да ће прекинути било какве поступке издавања дозвола. Уколико дође до тих процеса и јавних расправа, ми имамо све аргументе и потпуно смо сигурни да до изградње неће доћи, јер ћемо оборити све те потенцијалне дозволе“, рекао је Дракул.

Члан овог удружења Миљан Малиш рекао је да нису ни очекивали да СО Фоча може забранити градњу.

„У сваком случају ово је велика наша побједа. Надамо се да ће министартво испитати пут те концесије, њену законитост и да ће се на крају та концесија поништити, јер чињеница је да постоје покренуте тужбе и управни поступци“, рекао је Малиш.

Прије одборничке расправе, начелник Одјељења за урбанизам Ранко Поповић појаснио је да је за издавање локацијских услова и дозвола за градњу малих електрана на Бјелави надлежно ресорно министарство.

Он је истакао да су досадашњи радови пробијања путне трасе уз ријеку Бјелаву и уз главни цјевовод изазвали негодовање и бурне реакција становника, те да је став извршне власти да је, због заједничког интереса, против ове инвестиције ако угрожава цјевовод.

Помоћник министра за просторно уређење Републике Српске Драган Јефтић, који је присуствовао сједници, поручио је одборницима да у највећем броју случајева министарство поступа у складу са мишљењем локалне управе.

Малиш је испред Удружења „Бјелава“ информисао одборнике да су радови у кориту Бјелаве почели у марту прошле године, за вријеме полицијског часа, мјесец и по прије него што је инвеститор добио дозволу за гоелошко истраживање.

Он је навео да је инвеститор, предузеће „Србињепутеви“ из Фоче при пробијању путне трасе изашло из зоне дозвољене за геолошка истраживања, измјестило ријеку из њеног првобитног корита, нелегално посјекло огромну количину шуме и узурпирало приватна имања, не ријешивши имовинско-правне односе и истовремено угрозивши санитарну зону заштите градског водовода.

Горан Ђуковић, представник предузећа „Србињепутеви“, рекао је да су радови почели у априлу 2020, а да су у марту само извођене припреме за те радове. Он је негирао наводе да нису ријешени имовинско-правни односи.

Ђуковић је имао оштру расправу са одборницима СДС-а, при чему се удаљио од тематике, па му је предсједник Скупштине Срђан Драшковић одузео ријеч, након чега је он напустио засједање прије завршетка ове тачке дневног реда.

Закључци који су усвојени усаглашени су између свих одборничких клубова, па су добили готово јединствену подршку, а при гласању је уздржан био само одборник СДА Изет Спахић.

Он закључке није подржао, како је појаснио предсједник Драшковић, из принципијелних разлога, јер се нису односили и на раније изграђене електране на подручју општине Фоча.

Скупштина није подржала приједлог закључка Клуба одборника СДС-а и одборника ДНС-а Милорада Костића којим би се изразио став да је фочански парламент против градње малих хидроелектрана на подручју ове општине, као и против даљих активности градње МХЕ у сливу ријеке Бјелаве, а придржавајући се Декларације Народне скупштине о заштити ријека.

Поделите: