Search
Close this search box.

Фоча и Медицински факултет заслужују подршку свих структура власти

Општина Фоча има пуну подршку институција Српске у спровођењу развојних и инфраструктурних пројеката што подразумијева и даље унапређење рада Медицинског факултета и проширење смјештајних капацитета Студентског дома, истакнуто је у Фочи на састанку предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића са руководством ове општине.

Медицински факултет у Фочи прва је високошколска установа у Српској која је лани увела студијски програм Медицина на енглеском језику за стране студенте доприносећи на тај начин интернационализацији високог образовања Републике Српске. Приводи се крају и пројекат енергетске ефикасности ове установе, који је Влада Српске подржала са око 900.000 марака, и надоградња спрата на згради Факултета. Неће изостати подршка даљем развоју Медицинског факултета, увјерава први човјек Парламента Српске, Недељко Чубриловић:

-Фоча има перспективу са младим људима, са идејама и областима у којима постаје препознатљива, попут здравства и образовања, а ту је доминантан Медицински факултет и оно што буде зависило од Народне скупштине сигурно неће изостати-рекао је Чубриловић.

Све већа заинтересованост студената широм региона за стицање знања на Медицинском факултету у Фочи и прилив страних студената, поред проширења капацитета самог Факултета, захтијева и проширење смјештајних капацитета овдашњег Студентског дома. У рјешавање је активно укључена локална управа.

– Општина ће обезбиједити земљиште и све неопходне дозволе за изградњу додатних смјештајних капацитета за студенте-прецизирао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Медицински факултет у Фочи прошле године забиљежио је рекордан упис студената. Велико интересовање очекују и ове године, поготово долазак већег броја страних студената. Због пандемије вируса настава на енглеском језику одвијала се онлајн. Уколико се ситуација са вирусом корона стабилизује, очекују упис студената из Бангладеша, Индије, Непала, Турске, Блиског Истока, Сјеверне Африке.

Отуда велики интерес и потреба да се изгради додатни смјештајни капацитети за студенте, а уз то и велика конференцијска сала за конгресе за више од 500 људи, каже декан Факултета Дејан Бокоњић:

-Имамо основа за све то. Осим тога, да све то спојимо са природним љепотама Фоче. Да, осим у научном смислу, промовишемо културни и конгресни туризам на овим просторима, што је заиста потребно-рекао је Бокоњић.

Фоча је једна од локалних заједница у Српској које предводе млади људи који имају добре идеје и велику жељу да ураде нешто по чему ће остати препознатљиви, оцијенио је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић након састанка са начелником општине Миланом Вукадиновићем.

Поделите: