Search
Close this search box.

До краја године нови изглед ОШ „Свети Сава“ и Медицинског факултета у Фочи

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посјетила је Основну школу „Свети Сава“ и Медицински факултет у Фочи гдје је у току енергетска обнова и утопљавање објеката, за шта је Влада Српске обезбиједила више од два милиона марака у оквиру пројекта „Енергетска ефикасност“.

Пројектом енергетске ефикасности ОШ „Свети Сава“ полако добија нови изглед. Замијењена је комплетна столарија, кровна конструкција, а у току је обнова фасаде. Вриједност радова, које финансира Влада Српске, је 850.000 марака. Завршетком пројекта ученици и наставници коначно ће добити квалитетне услове за рад.

-Услиједиће машински радови, након тога све ће бити завршено и очекујемо да ћемо у нову школску годину са потпуно реновираним објектом-рекла је Јелена Чанчар, директорица школе.

Пројекат енергетске ефикасности приводи се крају и на Медицинском факултету који похађа више од 1 500 студената из Српске, БиХ и земаља у окружењу. Уз доградњу трећег спрата на згради факултета, енергетска обнова донијеће значајне ефекте.

-Креће се у машинску фазу радова, у смислу обезбјеђивања гријања за нову сезону, а данас се отвара и тендер за унутрашње радове на згради. Очекујемо да сав тај процес спољашњих и унутрашњих радова буде завршен до краја ове године. У овај пројекат Влада Српске је уложила око 1,2 милиона марака, а Медицински факултет око пола милиона марака својих средстава-рекао је Дејан Бокоњић, декан Факултета.

Раније је у Фочи у потпуности енергетски умивена Универзитетска болница, за шта је Влада РС издвојила више од четири милиона марака. Тренутно је у Фочи поред двије образовне установе, пројектом енергетске ефикасности обухваћена и управна зграда НП „Сутјеска“ на Тјентишту. За све те пројекте Влада Српске издвојила је око 2,8 милиона марака, рекла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске

-Водили смо рачуна да у приритете уврстимо здравствене и васпитно-образовне установе. Тренутно је све у завршној фази, гријање са фосилних извора прећи ће на обновљиве изворе енергије, уз мању загађеност, мање сумпор-диоксида, што је када су у питању еколошки стандарди један од битних параметара које ми морао испуњавати по Споразуму о стабилизацији и придруживању-рекла је Голићева.

Поред здравствених и васпитно-образовних установа у Фочи, ускоро ће и установе културе бити енергетски умивене. Договорено је то на састанку начелника Милана Вукадиновића и министарке Голић.

-Договорили смо да пројектом енергетске ефикасности буде обухваћена и зграда Центра за културу и информисање, гдје ће општина Фоча учествовати са 30 одсто средстава, такође музеј, библиотека и позориште у Фочи добиће нови систем гријања у наредној години, поново уз учешће општине-рекао је Вукадиновић.

Министарка Голић и први човјек Фоче на састанку су разговарали и о рјешавању проблема депоније за одлагање отпада. Истакнуто је да ће се и та проблематика рјешавати уз помоћ и подршку Владе РС.

Поделите: