Search
Close this search box.

Саопштење за јавност начелника општине поводом недавне одлуке Уставног суда

Поводом недавне одлуке Уставног суда да се задужи Комисија за концесије БиХ да у року од три мјесеца рјеши спорна питања између БиХ и Републике Српске, начелник општине Фоча Милан Вукадиновић даје саопштење за јавност.

Као начелника једне од највећих општина у Републици Српској, сматрам да је изградња ХЕ Бук Бијела прилика да општина Фоча економски процвјета и направи огроман финансијски искорак, те тако буде позитиван примјер и узор свим локалним заједницама у региону.

Уставни суд би требало да штити Дејтонски споразум који гарантује постојање ентитета с конститутивним народима и једнаким правима, што нас на основу досадашњег негативног искуства наводи да је циљ подстицање неспоразума и неслоге међу три равноправна народа у БиХ.

Након потписивања Изјаве на заједничкој сједници између Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, општина Фоча сматра да се радови спроводе у складу са одредбама закона о унутрашњој пловидби РС којима се све ријеке у нашем ентитету укључујући и Дрину, воде као „унутрашње воде РС-а“.

Подсјећам да никоме из Уставног суда БиХ нису сметале стотине концесија на територији Федерације БиХ, а нису реаговали ни прије неколико година када су за Бук Бијелу биле заинтересоване кинеске и њемачке компаније. Ми као локална заједница не видимо ништа спорно у томе што се хидроелектране праве на нашој територији унутар Републике Српске.

На основу наведеног као начелник општине сматрам да је ово истовремено и удар на буџет наше општине која се опредијелила за развој туристичких и хидропотенцијала локалне заједнице, а евентуалном неизградњом тих великих хидроелектрана остали бисмо без пар милиона конвертибилних марака у буџету сваке године.

Нећемо одустати од ове идеје да сви грађани који живе у Фочи заслужују економски процват и финансијску корист која ће бити остварена изградњом хидроелектрана система „Горња Дрина“. Фочаци су били и биће добри домаћини, зато ћемо се суздржати од тешких ријечи и наставити да радимо оно што мислимо да је најбоље, зато што нико од нас самих не може више вољети овај крај и боље знати шта је добро за нас.

 

Начелник Општине Фоча Милан Вукадиновић

Поделите: