Search
Close this search box.

У Фочи поптисивање петиције о неприхватању наметнуте одлуке Инцка

У Фочи ће од данас бити организовано потписивање петиције којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида, о чему је одлуку донио одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко. Договорено је то на састанку начелника општине Милана Вукадиновића са представницима три удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Из Фоче једногласан став-обацујемо скандалозне, наметнуте одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка које искључиво подривају и уносе немире међу становништвом у Републици Српској и цијелој БиХ. Исказана је пуна подршка институцијама Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику у одбацивању Инцкове одлуке и очувању историјске истине.

– Договорили смо се да сви заједно наступимо и на Градском тргу ће бити организовано потписивање петиције против ове накарадне одлуке-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Из фочанских организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата оштро осуђују одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка да неметне закон о “кажњавању негирања геноцида” и сматрају да је овакав потез противан људском разуму.

-Ненормално је да се у 21. вијеку једном народу забрањује да изнесе своје мишљење. Зато идемо са петицијом и да се до краја боримо против такве одлуке-рекао је предсједник Предсједништва БО Фоча Срђан Станковић.

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида подсјећају да је Валентин Инцко претходно поднио оставку, да би потом у вријеме техничког мандата одлучио да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”, што је, како оцјењују, ван сваке памети.

-Позивамо борце, ратне војне инвалиде, чланове породица погинулих, а наравно и све грађане да потпишу петицију-казао је предсједник Удружења Драган Милановић.

Одлазећи високи представник Валентин Инцко наметањем накарадне одлуке покушава да угуши истину о стварним дешавањима у току протеклог рата, сматрају у Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Фоча.

-На тај начин жели да нанесе штету српском народу – да се опет представи као агресор у сопственој земљи, а бошњачки народ као једина жртва. Наша организација ће стати здушно иза потписивања петиције заједно са осталим организацијама против овог накарадног закона-рекао је предсједник Организације Јанко Филиповић.

Потписивање петиције вршиће се на Тргу краља Петра данас од 18.00 часова, а од сутра до 5. августа сваким даном од 9.00 до 20.00 часова, као и у просторијама ове три организације.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Поделите: