Search
Close this search box.

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000 КМ, а у оквиру пројекта „Партиципативно буџетирање” који у једнаким омјерима финансирају локална управа и Међународна организација за миграције ИОМ.

Пројекат спроводи Удружење изборних званичника у БиХ, а њихови представници данас су заједно са руководством општине Фоча упознали заинтересоване грађане на који начин могу да конкуришу са својом идејом.

Образац за пријаву може се преузети на веб страници Партиципативно буџетирање БиХ, а у обзир долазе пројекти чија је вриједност од 6.000 до 20.000 КМ.

Приједлози се подносе од 4. до 25. октобра електронским путем или у општинском Одјељењу за привреду, након чега ће општина направити списак пројектних приједлога, а грађани ће гласањем, опет електронски или физички у шалтер сали општине, да изаберу пројекат за који ће се издвојити средства.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да ће се трудити да не одстране ниједан пројектни приједлог и да сви буду доступни за гласање.

„Сви грађани ће бити у прилици да гласају и да кажу шта је то што је потребно урадити у одређеној улици, кварту или мјесној заједници. Идеја је да саслушамо све људе, мимо званичника и предсједника мјесних заједница, да укључимо и оног обичног човјека из сваког кварта да каже шта је то што га мучи “, истакао је Вукадиновић.

Он је додао да су планирали и без овог пројекта да позову сваког грађанина да конкурише са малим проблемима из свог насеља, као путоказ локалној управи.

„Нису ово неки велики инфраструктурни пројекти, за које је потребо издвојити огромне своте новца, већ мали проблеми који муче суграђане у њиховим улицама и насељима“, додао је Вукадиновић.

Ернес Јусовић, вршилац дужности извршног директора Удружења изборних званичника БиХ каже да се тренутно „Партиципативно буџетирање” реализује у двије општине- Фочи и Јабланици.

„Сваки грађанин који је пунољетан може поднијети један приједлог пројекта. Нама је циљ да грађанина као индивидуа уради нешто за своју лоикалну зајендицу“, рекао је Јусовић.

Он је појаснио да је главни услов за подношење неке идеје да је тај проблем у надлежности општине и да су ријешени имовинско-правни односи, односно да је земљиште на којем се изводи одређени захват општинско или постоји сагласност власника за те радове.

Представљању пројекта присустовало је двадесетак грађана, углавном предсједника мјесних заједница и предтавника омладинских организација, еколошких и других удружења.

Рампе за инвалиде на улазима у јавне установе, звучни семафори, подршка пољорпивредницима, изградња бициклистичке стазе на траси некадашње пруге, поправка локалних путева и сеоских водовода, неки су од приједлога са којима ће грађани, како су најавили, учествовати у „Партиципативном буџетирању”.

Извор: Радио Фоча

Поделите: