Search
Close this search box.

Сатлер: Да из Фоче иду поруке заједништва и економског развоја

Шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер разговарао је данас у Фочи са начелником општине Миланом Вуадиновићем о могућностима привредног развоја ове локалне заједнице и сарадње са сусједним општинама.

Сатлер је након састанка рекао новинарима да су разговарали и о политичкој ситуацији и односима Срба и Бошњака у Фочи.

Он је навео да се прије посјете начелнику општине састао и са одборником СДА у Скупштини општине Фоча Изетом Спахићем и другим представницима бошњачких повратника.

„Чуо сам њеихова искуства, која сам пренио начелнику Вукадиновићу и позвао да Фоча иде у правцу помирења и изградње мостова. Без обзира на тешку историју, треба радити на изградњи повјерења, на уклањању ових мурала које видимо у граду, да поруке из Фоче буду поруке будућности, поруке економских прилика и економског развоја“, поручио је Сатлер.

Он је поздравио, како је навео, иницијативу и спремност начелника Вукадиновића за сарадњу са колегама из Горажда и других општина дринске регије, да заједнички раде на економским приликама и могућностима њихове реализације.

Сатлер је нагласио да свакодневно људи из Фоче иду на посао у горажданске фабрике, а да Гораждани долазе у Фочу на лијечење и за разне врсте услуга, те да је потребно ићи у том правцу сарадње.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је упознао Сатлера о економским потенцијалима ове општине.

„Упознао сам га, такође, да путне комуникације, које су од стратешког интереса и за ЕУ, као што је пут Сарајево-Подгорица-Тирана, да су у веома лошем стању, што је ограничавајући фактор за развој нашег туризма и привреде“, рекао је Вукадиновић.

Он је поручио да је Фоча отворен град за све људе и да нема никаквих међунационалних проблема и тензија.

„Велики број студената овдје студира и на енглеском језику из свих дијелова Европе и свијета, долазе туристи са разних страна на рафтинг и у Национални парк „Сутјеска“. Не постоје никакви међунационални пролеми и било каква врста проблема ако буде постојала сигуран сам да ћемо то разговором ријешити“, навео је Вукадиновић.

Он је истакао да Фоча има одличну сарадњу са општинама из окружења, те да настоје да кроз пројекте које реализује ЕУ у БиХ заједнички рјешавају проблеме становника овог краја.

„Ако будемо снажили наше економске капацитете и инфраструктуру, заједнички можемо опстати, оставити становништво на овом простору и спријечити прије свега одлазак младих у Западну Европу“, поручио је Вукадиновић.

Поделите: