Search
Close this search box.

Кошарац: Фоча има озбиљан хидроенергетски и туристички потенцијал

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министар Сташа Кошарац изјавио је у Фочи да је на подручју ове општине планирана изградња шест хидроцентрала које су озбиљан енергетски потенцијал, а које ће имати позитивну рефлексију на економске прилике самог становништва у Фочи и цијеле Републике Српске и БиХ.

Он је, након састанка са начелником Фоче Миланом Вукадиновићем, рекао да забрињавају одређене врсте политичких предрасуда које долазе из Сарајева, а односе се на изградњу хидроелектране „Бук Бијела“.

-Нисмо оптерећени таквим неразумијавењем Федерације БиХ с обзиром на чињеницу да Република Српска на адекватан начин артикулише све своје уставне капацитете и заједничка кретања са Србијом. Никада се Република Српска није противила развоју енергетских потенцијала Федерације БиХ, али се нећемо бавити њима, већ развојем овог краја који има огроман хидропотенцијал-рекао је Кошарац.

Кошарац је са начелником општине Фоча разговарао и о дрвопрерађивачима, с обзиром на то да на подручју општине ради око 30 компанија које се баве прерадом дрвета.

-Сматрамо да је важно да етат који припада овом газдинству распореде привредни субјекти општине-додао је Кошарац.

Он је указао на чињеницу да је министарство на чијем је челу предложило забрану извоза обловине и да сматрају да је то добра мјера за развој реалног сектора с намјером да сировина остане домаћим дрвопрерађивачима.

Навео је да остаје питање заштитних мјера када је у питању огревно дрво и пелет, додајући да ће та цијена бити пронађена али и да пажња мора бити везана за платежну моћ грађана и да мора бити нађен избалансиран однос.

Кошарац и Вукадиновић разговарали су о туризму и другим развојним потенцијалима ове локалне заједнице.

– Фоча има озбиљан туристички потенцијал, прије свега рафтинг и Национални парк „Сутјеска“, а сматрамо да постоје озбиљни механизми интегрисања та два привредна субјекта, као двије туристичке понуде и зато је важно да Фоча дефинише свој туристички производ. Ми ћемо, с обзиром на то да кореспондирамо са међународним организацијама, радити на томе да се направи стратешки план развоја туризма у општини Фоча-рекао је Кошарац.

Кошарац је навео да ће од кредиблних међународних организација у БиХ, односно од УН-ове организације за храну и пољопривреду, тражити да у што скорије вријеме дође у Фочу како би се имплементирали одређени пројекти из области пољопривреде и руралног развоја на подручју ове општине.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић указао је да је основни предуслов за развој привреде и туризма у Фочи унапређење путне инфраструктуре, која је горући проблем ове локалне заједнице.

-Затварамо Свјетско рафтинг првенство у Фочи и то нам је додатни мотив да Фочу дигнемо на један озбиљнији ниво, односно ниво који јој припада, јер сматрам да Фоча има најозбиљнији потенцијал у туризму у Републици Српској-казао је Вукадиновић.

На састанку је било ријечи и о будућем развоју спортског, здравственог и вјерског туризма у Фочи.

Поделите: