Search
Close this search box.

Путна инфраструктура проблем Горњодринске регије

Путна инфраструктура је проблем локалних заједница Горњодринске регије и оних које њој гравитирају, те то треба заједнички рјешавати, истакли су данас учесници конференцији ових локалних самоуправа која се одржава на Палама.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће, поред проблема који се односе на саобраћај, разговарати и о инфраструктури, туризму, привреди.

Југовић је навео да ће са представницима сусједних општина у Федерацији БиХ, који су на састанку, разговарати о екологији и односу према природи, те који су то пројекти које могу заједнички кандидовати према фондовима европских и свјетских банака.

Према његовим ријечима, суштина је помоћи буџетима локалних заједница, а то се може постићи ако се приступи фондовима који су превише захтјевни у испуњавању одређених услова.

“Морамо учинити додатни искорак у развоју инфраструктуре источног дијела Републике Српске гдје ће Влада Српске, у сарадњи са Србијом, градити брзе саобраћајнице које ће ићи преко општине Пале”, навео је Југовић и додао да ће се накнадно разговарати о траси брзе саобраћајнице од Пала до Србије.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истиче да је главни проблем свих општина путна комуникација, а имају велике ресурсе, како у привредном, тако и у туристичком смислу.

“Најважније је питање рјешавања путних комуникација од Вишеграда са границом са Србијом, па онда од Романије према Палама до Праче. Ту је проблем и од Фоче према Црној Гори и Херцеговини”, истакао је Вукадиновић и додао да виши нивои власти треба да много више пажње посвете рјешавању овог питања.

Он је рекао да постоје привредни и туристички ресурси који су минимално искориштени, попут Таре, Андрићграда, Јахорине, Националног парка “Сутјеска”, рафтинга.

“Сви имамо заједничку шансу коју треба да искористимо. Велика су ми очекивања од овог састанка како би се мапирали на мапи међународних фондова и организација”, рекао је Вукадиновић.

Градоначелник Горажда Ернест Имамовић рекао је да све ове локалне заједнице имају сличне саобраћајне инфраструктурне проблеме, које је немогуће рјешавати само у оквиру једне општине.

Он је додао да један од темељних пројеката треба да буде путна инфраструктура према Црној Гори преко Шћепан Поља, која је важна и општини Фоча јер је пут у лошем стању.

Према његовим ријечима, Влада Федерације БиХ наставља да инвестира 65 милиона КМ у изградњу тунела “Храњен” како би гости који долазе из Србије и Црне Горе могли доћи на Јахорину.

Имамовић је додао да треба развијати и еколошку свијест јер их ријека Дрина све повезује и зато је битна комуникација свих општина и градова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

“Само заједнички можемо кандидовати пројекте, јер буџети општина нису велики да би се задовољили сви стандарди за бољи живот грађана”, поручио је Имамовић.

Јелена Кузмановић Шалипур, шеф Одсјека за планирање и управљање развојем општине Рудо каже да је овај састанак једна од важних иницијатива која је обухватила велики број општина источног дијела које дијеле сличан проблем – путну инфраструктуру.

Она је као проблеме навела и екологију, одлагање комуналног отпада, привредни развој, те одлазак младих које је све теже задржати.

Шалипурова каже да би овакви састанци требало да уроде плодом и да дају конкретне закључке и пројекте који ће допринијети унапређењу живота становника источног дијела БиХ.

На састанку општина Горњодринске регије представљена су искуства “Регионалне иницијативе Мајевица” као успјешан примјер међуентитетске сарадње.

Општине Горњодринске регије су Чајниче, Фоча, Ново Горажде, Пале, Пале ФБиХ, Рудо, Трново, Трново ФБиХ, Вишеград и град Горажде.

Организатор конференције је Мисија ОЕБС-а у БиХ.

СРНА

  

Поделите: