Општина Фоча се налази у југоисточном дијелу Босне и Херцеговине (БиХ) и дио је ентитета Републике Српске. Са површином од 1.115 км² општина Фоча спада у ред највећих општина у РС и БиХ. Источна и јужна граница општине представљају уједно и границу са Црном Гором, на сјевероистоку општина граничи са општином Чајниче, на сјеверу са општинама Фоча/Устиколина и Горажде у Федерацији БиХ (ФБиХ), на западу са општином Калиновик и на југозападу са општином Гацко.
Општина Фоча је са осталим дијеловима БиХ повезана магистралним путевима М20 (Гацко – Фоча – Устипрача) и М18 (Сарајево – Фоча – Никшић). Фоча је смјештена на надморској висини између 400 м (кањонске долине, ријечне котлине и поља) и 2.386 м (планинска била и површи). С обзиром на карактер рељефа, на подручју општине је углавном заступљена планинска клима, док у самој долини ријеке Дрине влада умјерено-континентална клима.
Највећи дио општине покрива шумско (76.702 ха) и пољопривредно (30.901 ха) земљиште. Треба поменути и велике количине површинских вода, те богатство у минералним сировинама и угљу.
На подручју општине налази се Национални парк „Сутјеска“ са прашумом Перућица, планине Зеленгора и Маглић, кањон ријеке Таре који ова општина дијели са сусједним црногорским општинама, низ језера богатих рибом, те значајни природни резервати (раритети, ендеми, паркови и сл).

Фочанска библиотека је једна од осам матичних библиотека у РС. Располаже са фондом од 62000 наслова.