Rijeka Tara je jedna od najljepših rijeka u Evropi sa kanjonom dugim 80 km, koji je po dubini drugi u svijetu (poslije Kolorada) i najdublji u Evropi. Poslednjih 25 kilometara Tara protiče teritorijom opštine Foča. Nastaje ispod planine Komovi u Crnoj Gori.S vojim tokom od 158 km protiče kroz predjele veoma različitog geološkog sastava, sačinjenog uglavnom od krečnjaka i škriljaca, kroz koji je napravila jedan od najljepših kanjona u svijetu (dubina 1300m).
Na Šćepan Polju se sastaje sa rijekom Pivom, koje zajedno grade rijeku Drinu. Kvalitet vode rijeke Tare spada u prvu kategoriju.Prvi pisani tragovi o splavarenju datiraju iz vremena kada su triftari (splavari) skivali svoje splavove i na taj način niz vodu transportovali usječena stabla do odredišta. Vremenom se rodila ideja da sa splavarima, na ovim plovilima, putuju i oni koji žele da uživaju u ljepoti bistre vode i dubokih kanjona. To su zapravo, bili prvi počeci ove vrste turizma.
Danas se spust niz rijeke čini uglavnom modernim gumenim čamcima kojim upravljaju pouzdani i iskusni rafteri. Uz visoku ,,dozu,, adrenalina, neponovljivog doživljaja i uživanja, bude se sva čula za nova iskustva.Rafting na Tari je prepoznatljiv turistički proizvod. Rafting klubovi koji rade na području opštine Foča turistima nude različite vrste aranžmana, zavisno do ponude i dužine spusta (od jednodnevnih na relaciji Brštanovica-Bastasi 23 km) do petodnevnih koji počinju od Đurđevića Tare do Foče. Neki od aranžmana, po želji gostiju uključuju i posjete Nacionalnom parku ,,Sutjeska,, i prašumi Perućici, kao i NP ,,Durmitor,, Na dva lokaliteta Brštanovica i Bastasi rafting klubovi u kampovima (bungalovi i šatori ) nude usluge smještaja i ishrane. Bastasi se nalaze na desnoj obali Drine 15 km uzvodno od Foče, gdje je uređeno 7 kampova.
Kamp Brštanovica smješten je na desnoj obali Tare, udaljen 14 km uzvodno od Šćepan polja. Ukupan broj ležajeva na oba lokaliteta je oko 550 i svake sezone njihov broj se mijenja. Pored smještaja gostima se nudi domaća hrana sa specijalitetima našeg kraja. Cijene aranžmana su ujednačene kao i vrste usluga. Postoje jedno, dvo, tro, četvoro i petodnevni aranžmani zavisno od želje gostiju. Prilikom vožnje na gumenim čamcima svi gosti dobijaju osnovna uputstva o načinu ponašanja na čamcu kao i potrebnu opremu koja je neophodna i obavezna cijelim tokom vožnje. Na čamcima su vozači (skiperi) obučeni i iskusni. Rafting je jedan od najatraktivnijh i najuzbudljivijih oblika turističke ponude.U Foči je registrovan i Klub ekstremnih sportova „Spartanac“.

 

 Kamp

 Vlasnik

Kontakt telefon

 1.

 Tara-raft

 Miroslav Davidović

065/901-517

 2.

 Zemlja kanjona

 Željko Živanović

065/618-626

 3.

 Ivona

 Branko Sokolović

065/660-556

 4.

 DMD

 Ćalasan Slađana

065/414-478

 5.

 Kalista

 Milomir Mihajlović

065/665-872

 6.

 Monting’s

 Miomir Savić

065/584-754

 7.

 Encijan

 Milan Šupić

065/626-588

 8.

 Drina-Tara

 Borko Todorović

063/545-733