NP,,Sutjeska,, je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turističkom djelatnošću. NP ,,Sutjeska,, je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 m – najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP ,,Sutjeska,, je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN (Odjel za zaštitu prirode i prirodnih dobara). NP ,,Sutjeska,, je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope.
Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera ,,gorskih očiju,, a ono što takođe karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom.Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta,od kojih su mnoge endemske.
U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1391 ha), najveća i najočuvanija prašuma u Evropi,u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.
Na području NP ,,Sutjeska,, nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije, od kojih je najpoznatiji monumentalni spomenik Bitke na Sutjesci autora Miodraga Živkovića.
Hotel ,,Mladost,, smješten je na Tjentištu u NPS.U potpunosti je renoviran i opremljen modernim enterijerom i opremom, da bi njegove usluge bile prilagođene gostima i sportskim ekipama koje borave u NPS ili samo prolaze kroz njega.
Hotel raspolaže sa 164 ležaja u 38 trokrevetnih, 23 dvokrevetne sobe i 3 apartmana. Restoranski prostor hotela ,,Mladost,, obuhvata salu sa 80 mjesta, separe sa 12, višenamjensku salu sa 60 i ljetnu terasu sa 100 mjesta. Hotelski prostori su odlično mjesto za odmor, boravak sportskih ekipa,organizaciju naučnih skupova i studijskih grupa. Tehnička opremljenost hotela za sve vrste prezentacija je na zavidnom nivou. U hotelu se nalazi i sala za ručavanje, separe, prostorije za sastanke, predavanja, projekcije i sl. Restoran hotela ,,Mladost,, za svoje goste i organizovane grupe priređuje piknike u prirodi, gdje se služe jela domaće kuhinje. Uz prijatan ručak gosti uživaju u pogledu koji se pruža na padine Zelengore i Volujaka.
U neposrednoj blizini hotela nalaze se i paviljoni sa 180 ležajeva u višekrevetnim sobama koje su namjenjene prvenstveno omladinskom turizmu. U sklopu ovog turističkog kompleksa nalazi se i Omladinski centar sa salom za ručavanje koja prima 350 osoba i koja je, pored ishrane namjenjena i za organizovanje raznih vrsta zabava.
Na Tjentištu se nalazi i sportsko-rekreativni centar sa terenima za veliki i mali fudbal, košarku, rukomet, odbojku, tenis i atletiku, kao i otvoreni bazen-jezero, veličine 16 000 m2, koji pruža idealne uslove za organizovanje priprema sportskih ekipa i drugih sportsko-turističkih sadržaja. Tu je smješten i kamp sa kompletnom infrastrukturom.

MANIFESTACIJE I LOV

U lovištu „Zelengora“, kojim upravlja Nacionalni park „Sutjeska“ vrši se uzgoj, zaštita i uzgojni odstrel divljači, medvjeda, divlje svinje, divokoze, srne i tetrijeba. Lovište je veličine 53.700 ha i prostire se na jednom od najatraktivnijih dijelova Bosne i Hercegovine. Rijeke Sutjeska, Hrčavka i Jabušnica, kao i neka jezera Zelengore, bogata su ribom, posebno potočnom pastrmkom, a ribolov na ovim rijekama i jezerima je istinsko zadovoljstvo za sve ljubitelje tog sporta. Na izlazu iz ,,urbanog,, dijela Parka, a u samom kanjonu rijeke Sutjeska, na planinarskoj stazi za Maglić i Trnovačko jezero, smješteno je odmorište Suha koje je uređeno u planinskom, tradicionalnom stilu.Uređen drveni palisad sa kapacitetom od 100 mjesta koji okružuje kameno ognjište idealno je mjesto za izlet i ručak u prirodi koji, uz izbor tradicionalnih jela NP,,Sutjeska,, nudi svojim gostima. Idealnu prirodnu atmosferu i osjećaj spokoja i savršenstva upotpunjuje pogled na lanac prelijepih,osunčanih planinskih vrhova Volujaka, Zelengore i Maglića koji okružuju ovo mjesto dok u blizini ,,divlja,, prelijepa planinska rijeka Sutjeska. Ujedno ovo je mjesto i ,,osmatračnica,, sa koje se i golim okom može vidjeti plamenita divljač NPS, divokoze i srndaći, a šum Sutjeske prepune pasrmke i lipljena naprosto mami da se oproba vještina ribolova na brzim planinskim rijekama.

Kontakt telefoni NP,,Sutjeska,,
Centrala tel: 058-233-102
fax: 233-114
Recepcija hotela ,,Mladost,,: 058-233-118i 058-233-128
Kancelarija u Foči: 058/220-191
e-mail adresa: sutjeska@teol.net