Fočaravajuće

Nacionalni park Sutjeska Savršeno okruženje

Nacionalni park “Sutjeska” s pravom nosi epitet bisera Republike Srpske. Najstariji i najveći nacionalni park u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini prostire se na 16.052,34 ha, a više od 66 odsto pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje na tromeđi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oivičen je rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.  Najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2.386 m.n.v.), nalazi se na području Parka. Upravo zbog ljepote svojih vrijednosti i činjenice da se radi o netaknutoj prirodi, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).  U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom. Na području Nacionalnog parka nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije. Bitka na Sutjesci (Peta ofanziva, “Operacija Schwarz”) dešavala se od 15. maja do 15. juna na prostorima Crne Gore, istočne Hercegovine i istočne Bosne, a završne i najkrvavije borbe odigrale su se na području rijeke Sutjeske i planinama koje je okružuju. U spomen na tu veliku bitku, na Tjentištu je izgrađen memorijalni kompleks, čiji je centralni dio monumentalni spomenik, koji je izgradio akademski vajar Miodrag Živković, kao i spomen-kuća Bitke na Sutjesci, arhitektonsko remek djelo beogradskog arhitekte Ranka Radovića. Nacionalnim parkom “Sutjeska” upravlja Javna ustanova Nacionalni park “Sutjeska”, sa sjedištem na Tjentištu. Član je EUROPARC-a.

Adrenalinski turizam- Rafting

Opština Foča poznata je po raftingu niz rijeke Taru i Drinu. Rijeka Tara je jedna od najljepših rijeka u Evropi sa kanjonom dugim 80 km. Kanjon Tare sa dubinom od 1300 metara najdublji je na starom kontinentu, a poslije kanjona Kolorado, drugi je u svijetu. Njena voda izuzetno je čista i predstavlja najveći evropski prirodni rezervat pitke vode, zbog čega je nazivaju „Suza Evrope“. Poslednjih 25 km toka prolazi kroz opštinu Foča. Na području opštine registrovana je ukupno 21 kamp, sa smještajnim kapacitetom od oko 1300 ležajeva.

Ostale prirodne i kulturne znamenitosti

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Najmirnije iskustvo vašeg života

To me personally, this is some kind of a heaven.
Edo Maajka
Rapper and hip-hop songwriter.