Kroz vijekove na raskršću puteva od sjevera ka jugu, sa istoka prema zapadu, neizbježna prolaznicima, trgovcima, putnicima, a danas sve više izazov turistima i dobronamjernicima, Foča je od srednjovjekovne varoši postala lijep grad.
U ljetopisu popa Dukljanina  područje Drine u gornjem toku pominje se prvi put sredinom XII vijeka, međutim, sačuvani  predmeti  materijalne kulture govore da je Gornje podrinje bilo naseljeno i u praistorijsko doba. Prvi pisani tragovi o imenu grada na ušću Ćehotine u Drinu datiraju iz 1368. godine u Dubrovačkom arhivu.
Smještena na karavanskom putu Dubrovnik-Carigrad u srednjem vijeku Foča je bila značajan trgovačko- zanatski centar. Prepoznatljiva po trgovini i zanatima Foča ima i svoju turističku tradiciju. Prvi turisti stranci  spuštali su se splavovima niz Drinu još davne 1923, kajak-sport organizovan je 1931, a 70-tih godina Tjentište (NPS) posjećivalo je od 100 do 200 000 posjetilaca.
{jb_comment}„Za turiste je Foča zgodna polazna tačka u krajeve divlje romantike na gornjoj Drini: u Sutjesku, Zelengoru, na planine Volujak, Maglić i Ljubišnju{/jb_comment}“  napisao je   Dragutin J. Deroko u monografiji  „ Drina“